Spaghetti
Toen ik op kot zat in Leuven besloot ik op een middag zelf
spaghetti te maken. De andere inwonende studenten waren verschillende jaren
ouder dan ik, dus de reputatie van ‘ons dutske’ was snel verdiend. Om voor
mezelf te bewijzen dat ik ook echt wel kon koken ging ik op een moment dat er
niemand anders in de keuken was aan de slag.
Om helemaal eerlijk te zijn moet ik bekennen dat ik de
spaghettisaus van mijn mama in een potje had meegekregen. Daaraan beginnen zou
onbegonnen werk zijn, aangezien mijn mama de lekkerste spaghettisaus van de
wereld maakt, dus die lat lag voor mij te hoog.
Dan enkel nog water in een kookpot, laten koken, en vervolgens
de Cappellini erbij. Verbaasd over hoe vlot alles verliep zette ik me even aan
de keukentafel om wat te lezen terwijl ik wachtte tot de pasta gekookt was. Enkele
minuten later rook ik een brandgeur. Verschrikt ging ik kijken en zag ik dat de
pasta niet verbrand was, zoals ik vermoedde, maar dat hij effectief in brand
stond. Ik was niet zo slim geweest om de nog harde spaghettislieren na het
zachter worden even om te roeren zodat de pasta in de kookpot zat. De slierten
waren schuin rechtop blijven staan, waardoor ze langs de zijkant via een vlam
van het gasvuur in brand waren gevlogen.
Vandaag zag ik een filmpje op YouTube waarin een voormalige
Miss Amerika sprak over hoe ze het tot die titel geschopt had. Ik was blij te
horen dat ze niet minder dan zes keer had deelgenomen aan plaatselijke
schoonheidswedstrijden, waarbij ze zes keer verloor. Zes keer.
Tijdens het zien van het filmpje moest ik denken aan de
brandende spaghetti, van ongeveer twintig jaar geleden. Na die ene keer had ik
kunnen zeggen: ‘Dit kan ik niet. Geen spaghetti voor mij.’ Ik heb sindsdien heb
ik echter nog honderden keren spaghetti gemaakt, en elke keer werd hij een
beetje beter. Ik ben dan misschien geen Miss Amerika, maar op dit moment heb ik
het punt bereikt waarop mijn mama, wanneer ze bij ons spaghetti komt eten zegt:
‘Hij is bijna even lekker als de mijne…’. En dàt, beschouw ik als een
compliment.
Drie keer raden wat er vanavond op het menu staat.
Liefs
SmiS
Reacties
Een reactie posten